In conformitate cu normativul de gaze NTPEE – 2008, incepand cu anul 2008, este obligatorie montarea detectoarelor automate de gaze naturale pentru incaperile in care sunt aparate de utilizare a gazelor naturale si suprafetele vitrate necesare sunt partial sau in totalitate constituite din geamuri cu grosimea mai mare de 4 mm sau din geamuri de constructie speciala (securizat, termopan etc.).
Detectoarele de gaze naturale au rolul de a prevenii eventualele accidente cauzate de scaparile de gaze naturale, cum ar fi intoxicari, incendii sau explozii.
Avand in vedere urmarile deosebit de grave ale accidentelor din sectorul gazelor naturale, cu repercusiuni negative atat asupra securitatii si integritatii persoanelor cat si a bunurilor, instituirea masurii montarii detectoarelor de gaze naturale este perfect justificata.
Chiar daca nu indepliniti conditiile tehnice pentru montare, ANRE si DISTRIGAZ SUD RETELE recomanda tuturor consumatorilor instalarea detectoarelor de gaze naturale.
Kitul de preventie impotriva scaparilor de gaze este compus dintr-o electrovalva si un detector de gaze. Electrovalva se monteaza in afara incaperii unde se monteaza instalatia de utilzare si aparatul consumator de gaze natural. Detectorul automat de gaze cu limita de sensibilitate de cel puţin 2% metan (CH4 ) în aer, este legat printr-un cablu electric de electrovalva si acţionează asupra robinetului de închidere (electrovalva) a conductei de alimentare cu gaze naturale a aparatelor consumatoare de combustibili gazoşi. Detectorul semnalizeaza acustic si vizibil si inchide automat gazul de la electrovalva.

Kitul de preventive folosit de societatea noastra este de provenienta italiana si se poate monta pentru orice diametru dorit. Detectorul are un senzor tehnologie japoneza.

In cazul in care aparatele consumatoare de combustibili gazoşi sunt montate in incaperi diferite se poate monta o electrovalva si 2 detectoare , cate unul pentru fiecare incapere.
Pentru instalatiile realizate de societatea noastra pretul kitului de preventie cu un singur detector este de 330 lei pentru diametrul maxim de ¾’’. Pentru un detector suplimentar se va plati 200 lei.
Pentru instalatiile deja existente pretul pentru kitul de preventie se va face in functie de diametrul conductei pe care se va monta electrovalva,dificultatea demontarii si remontarii instalatiei pentru intercalarea electrovalvei pe conducta,transportul pana la adresa locului de consum si piesele auxiliare necesare montarii.